Azmara       
 Exclusieve dadels omhuld in Belgische chocolade, een smaaksensatie uit Dubai!

Gezondheid/Health

 

 

Dadels zijn naast lekker, ook zeer gezond. Het is een van de beste tussendoortjes en de perfecte snoepvervanger. Ondanks dat een dadel vruchtensuikers bevat, zijn de overige voedingsstoffen zo gezond, dat u het gerust kunt eten. Bovendien zijn natuurlijke vruchtensuikers veel beter voor het lichaam dan geraffineerde suiker. 

Voedingsstoffen in dadels:

Kalium en magnesium: Dadels zijn rijk aan deze mineralen. Voor beide mineralen is aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Magnesium is tevens belangrijk voor een optimale stofwisseling en kan bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtspijn) en de ziekte van Alzheimer.

Vezels: Een dadel bevat 1,6 gram vezels. Vezels kunnen zich aan het slechte cholesterol in het lichaam binden, zodat deze afneemt. Het eten van dadels kan daarom een cholesterol verlagende werking hebben. Vanwege de vezels heb je langer een verzadigd gevoel wat goed is voor de lijn. Tevens hebben de vezels een goede werking tegen diarree. 

Vitamine B6: Deze vitamine is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. U verbrandt calorieën en geeft uw lichaam meer energie. Deze vitamine zorgt er tevens voor dat de hersenfunctie verbetert. Hierdoor bent u beter in staat om informatie op te slaan.

IJzer: door de hoge concentratie ijzer kunnen de rode bloedcellen in je bloed beter zuurstof opnemen, Dit is goed tegen bloedarmoede. 

Overige vitamines en mineralen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine K, foliumzuur, koper, mangaan, calcium, ijzer, fosfor en zink.

 

Dates are not only tasty but also very healthy, one of the best snacks and the perfect candy substitute. Although a date contains fruit sugars, the other nutrients are so healthy that you can safely eat it. Moreover, natural fruit sugars are much better for the body than refined sugar.

Nutrients in dates:

Potassium and magnesium: Dates are rich in these minerals. Both minerals have been shown to contribute to lowering blood pressure. Magnesium is also important for an optimal metabolism and can contribute to a reduced risk of cardiovascular disease, arthritis (joint pain) and Alzheimer's disease.

Fiber: A date contains 1.6 grams of fiber. Fiber can bind to the bad cholesterol in the body, so that it decreases. Eating dates can therefore have a cholesterol-lowering effect. Because of the fibers you have a longer satisfied feeling that is good for your figure. The fibers also have a good effect against diarrhea.

Vitamin B6: This vitamin is important for resistance and digestion. You burn calories and give your body more energy. This vitamin also ensures that brain function improves. This makes you more capable to store information.

Iron: due to the high concentration of iron, the red blood cells in your blood can absorb oxygen better. This is good for anemia.

Other vitamins and minerals: vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin K, folic acid, copper, manganese, calcium, iron, phosphorus and zinc.

 

BRONNEN:

Barrett, M. (2013). Health Benefits of Dates – Promoting Heart, Brain, and Digestive Health. http://naturalsociety.com/health-benefits-of-dates-7-reasons-eat-date-fruit/

Joy, T. (2013). What Are the Benefits of Eating Dates?. http://www.livestrong.com/article/507760-what-are-the-benefits-of-eating-dates/

Larsson, S., Orsini, N., Wolk, A. (2011). Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies.  http://ajcn.nutrition.org/content/95/2/362.abstract

Harvard Medical School. (2005). Potassium lowers blood pressure. http://www.health.harvard.edu/family_health_guide/potassium-lowers-blood-pressure

Boer, I., de, Chacko, S., Liu, S., Nathan, L., Tinker, L., Tylavsky, F., … Wallace, R.(2010). Relations of dietary magnesium intake to biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction in an ethnically diverse cohort of postmenopausal women. 

Balk, E., Chung, M., Lau, J., Raman, G., Rosenberg, I.,Tatsioni, A. (2007) Vitamin B6, B12, and Folic Acid Supplementation and Cognitive Function A Systematic Review of Randomized Trials.


SOURCES:
Barrett, M. (2013). Health Benefits of Dates - Promoting Heart, Brain, and Digestive Health. http://naturalsociety.com/health-benefits-of-dates-7-reasons-eat-date-fruit/
Joy, T. (2013). What Are the Benefits of Eating Dates ?. http://www.livestrong.com/article/507760-what-are-the-benefits-of-eating-dates/
Larsson, S., Orsini, N., Wolk, A. (2011). Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis or prospective studies. http://ajcn.nutrition.org/content/95/2/362.abstract
Harvard Medical School. (2005). Potassium lowers blood pressure. http://www.health.harvard.edu/family_health_guide/potassium-lowers-blood-pressure
Boer, I., de, Chacko, S., Liu, S., Nathan, L., Tinker, L., Tylavsky, F., ... Wallace, R. (2010). Relations of dietary magnesium intake to biomarkers or inflammation and endothelial dysfunction in an ethnically diverse cohort or postmenopausal women.
Balk, E., Chung, M., Lau, J., Raman, G., Rosenberg, I., Tatsioni, A. (2007) Vitamin B6, B12, and Folic Acid Supplementation and Cognitive Function: A Systematic Review of Randomized Trials.